dinsdag 30 december 2008

"Je moet 'n orkest cool en sexy maken"

Verschenen op 30 december in het Eindhovensdagblad.

door correspondent Geert van den Eijnden. dinsdag 30 december 2008

VALKENSWAARD - Het curriculum vitae van de Antwerpse musicus Raf de Keninck is indrukwekkend.

Daaruit spreekt een grote mate van professionaliteit. Sinds 24 november is hij de muzikaal leider van de Valkenswaardse Koninklijke Harmonie UNA. Zondag verzorgt hij om 14.00 uur in zaal Lavrijsen met het UNA-harmonieorkest zijn eerste (gratis) concert samen met de Hebrasskapel.

De Keninck (35) is opgegroeid met harmonie-, fanfare- en brassbandmuziek. Op zijn tiende speelde hij solopartijen en als vijftienjarige hanteerde hij voor het eerst het dirigeerstokje. Daarna heeft hij zich geheel toegelegd op muziek. Hij behaalde op het conservatorium te Antwerpen de graad 'Master in Music' op klarinet en basklarinet en in de kamermuziek. Hij is niet alleen dirigent van een kamermuziekensemble, symfonieorkesten en de harmonieorkesten van L'Union Fraternelle Veldhoven en UNA Valkenswaard. De Keninck is ook artistiek leider en algemeen directeur van het professionele ensemble Emanon en klarinettist bij Emanon, Trio Energico en Intertidal Ensemble.

Over de regionale orkesten spreekt hij met een enorm enthousiasme: "Het is fantastisch te ervaren hoe mensen uit alle lagen van de bevolking elkaar ergens ontmoeten om samen muziek te maken."

Wat ziet een professioneel musicus van zijn niveau in het begeleiden van een groep amateurs? "Als professional word je gedwongen om je te buigen over muzikale problemen van amateurs. Je bent zo op een totaal andere wijze met muziek bezig." Hij bespeurt er vooral een grote gedrevenheid. "De focus bij de liefhebber is enorm groot", klinkt het op zijn Vlaams. De Antwerpse musicus heeft bewust gekozen voor Nederland. Hij vindt dat de muzikale sector zich hier veel beter ontwikkeld heeft: goede structuur, commissies met specifieke taken, goede opleidingsmogelijkheden. In België treft hij nog te veel kleine, vaak politiek gebonden, orkesten aan. "Een harmonieorkest van vijftien mensen werkt niet. Vlaanderen moet echt om." Hij hecht vooral aan goede scholing van jonge mensen. "Die laat je dan mede ideeën ontwikkelen. Dan maak je een orkest cool en sexy." Ook in muzikaal opzicht moet het die richting in. "Er is een gigantisch, verfrissend aanbod. Kijk maar naar de musicals en filmmuziek."

Geen opmerkingen: