zondag 23 januari 2011

tekstje

De componist Frank Nuyts schreef de volgende mooie woorden over mij...


Wat maakt iemand tot dirigent?


Een mogelijk antwoord op die vraag is: analyseer bijvoorbeeld de persoonlijkheid van Raf De Keninck.

Hij belichaamt in vele facetten datgene wat een dirigent nodig heeft om te kunnen functioneren, zowel achter de schermen als vóór het orkest. Hij weet fysiek te imponeren zonder te verpletteren. Hij hunkert naar kwaliteit maar creëert ook de omstandigheden waaruit kwaliteit kan opschieten. Hij is nieuwsgierig maar beseft ten volle de noodzaak van
een goede voorbereiding. Hij heeft zijn instrumentistenziel nooit verzaakt maar beseft dat dirigeren vooral niet het staren enkel en alleen naar de eigen pupiter is.

Dan zijn er natuurlijk de technische normen die moeten aanwezig zijn: slagtechniek ja, maar durven op zoek gaan naar dat transcendente moment waarvoor iemand uit zijn luie zetel komt, dat is voor hem ook van wezenlijk belang. Raf als dirigent is een inviterende présence, met een enorme kennis en inlevingsvermogen, maar toch iemand met genoeg
durf om de wil door te drukken indien nodig...

En vooral, Raf De Keninck is iemand die toekomstgericht durft denken.
Die bruggen bouwt. Hij is immers iemand die nu al vele jaren bewijst dat hij een idiosyncratische groep met de meest uiteenlopende persoonlijkheden bijeen kan houden. Die met andere woorden de paradepaardjes in zijn stal voldoende voer kan geven voor alweer een moeilijke race.

Raf durft in het leven én in de muziek groot zijn. Maar in dat grote hart klopt nog steeds dat bonkende hartje van de gemotiveerde student, op zoek naar een wereld waar de verbazing, de nederigheid, de exploratiezucht en de realisatiedrang de kardinale punten zijn in een leven dat nooit wil stil vallen.


Frank Nuyts
23 01 11

Geen opmerkingen: